Hársfa ültető rendezvényt tartottak a leendő Csokonai Múzeum és Kulturális Központ előtt 2019. november 5-én Csurgón. A Csurgó Város Önkormányzata szervezésében, a “Preradović & Csokonai – celebration of romantic poets of the cross-border area” (HUHR/0601/212/0011) című projekt keretén belül megrendezett eseményen Füstös János Csurgó város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, különös tekintettel a horvát Pitomaca településről érkezett delegációt. Köszöntőjében kiemelte: a mai rendezvénynek különleges jelentősége van mindkét település számára. Az elültetett hársfa két település pályázatának sikerén túl, két település összefonódását is szimbolizálja.

– Azt gondolom, hogy azért is fontosak ezek a rendezvények, mert az együttműködést továbberősíti a két település között. Tehát nem csak két pályázatot sikerül majd befejeznünk Pitomaca-n és Csurgón, hanem azt is mondhatom, hogy barátokra találtunk. Megismertük az elmúlt két évben a településnek, illetve az országnak a tradícióit, hagyományait, hiszen olyan rendezvények voltak a pályázat során mindkét oldalon, melyek mind azt mutatja, hogy milyen gazdag hagyománnyal rendelkezik a két település. A mai napon pedig egy hársfát ültettünk el. Ez valóban azt szimbolizálja, hogy a két város között egy kapcsolat indult, és ahogy ez a két fa majd terebélyesedik, úgy fog a két önkormányzati kapcsolat továbberősödni és terjeszkedni az óvodások, az iskolások, a civil szervezetek, és később remélhetően még a gazdasági, turisztikai irányba is. Azt gondolom, hogy ezért is fontos volt a mai rendezvény, és ezáltal nem csak teljesítettük a pályázatban vállaltakat, habár az is egy nagyon fontos dolog, de a mai nap valóban azt szimbolizálja, hogy a két település között elindult egy közös gondolkozás egy pályázat segítségével, és ez pedig reménység szerint tovább fog folytatódni. Amennyiben lesz újabb pályázat, akkor annak segítségével, de ha nem, akkor azon kívül is azt beszéltük, hogy minél több területen próbáljuk egymást erősíteni. Nagyon fontos, hogy ez az együttműködés nem csak az önkormányzatokra vonatkozik, hanem az intézményekre, egyesületekre is, mely azt gondolom, hogy önmagában is pozitív hozadéka ennek a pályázatnak – hangsúlyozta Füstös János Csurgó város polgármestere.

A köszöntőt követően a Mesevár Óvoda gyermekeinek a kedves előadása következett, fákhoz kapcsolódó versekkel, játékos énekekkel.

Az esemény állófogadással zárult.

The linden tree planted in Csurgó symbolizes the merging of two settlements

A linden tree planting event was held in front of the future Csokonai Museum and Cultural Center on November 5, 2019 in Csurgó. János Füstös the mayor of Csurgó, greeted the participants in particular the delegation from Pitomaca, Croatia at the event organized within the framework of the project “Preradović & Csokonai – celebration of romantic poets of the cross-border area” (HUHR / 0601/212/0011) by the Municipality of Csurgó. In his greeting, he emphasized that today’s event has a special significance to both settlements. It also symbolizes the merging of two settlements.

– I think that these events are also important because they further strengthen the cooperation between the two municipalities. So we will not only be able to complete our project parts in Pitomaca and Csurgó, but I can also say that we have found friends. We got to know the traditions of the settlement and the country in the last two years. There were such events on both sides during the project, which all show how rich tradition the two settlements have. And today we planted a linden tree. This really symbolizes that a relationship has started between the two cities, and as these two trees grow, so will the relationship between the two municipalities, kindergartens, schoolchildren, NGOs, and later hopefully even in economic and tourist direction as well. I think this is why today’s event was so important, and thus we not only did fulfill the commitments made in the tender, although it is also a very important thing, but today really symbolizes that a common thinking has started between the two settlements with the help of a tender, and this will hopefully continue. If there will be another tender, then with its help, but if there will not be, we also talked about trying to strengthen each other in as many areas as possible. It is very important that this cooperation applies not only to the local governments, but also to the institutions and associations, which I think is a positive result of this tender in itself – emphasized János Füstös the mayor of Csurgó.

The greeting was followed by a lovely performance by the children of the Talecastle Kindergarten, with poems and playful songs related to trees.

The event ended with a standing reception.