Első rendszeres határon átnyúló horvát-magyar irodalmi estet tartottak 2018. június 20-án Csurgón, a Csokonai Közösségi Házban. A Csurgó Város Önkormányzata és a Csurgói Irodalmi Kör szervezésében, a “Preradović & Csokonai – celebration of romantic poets of the cross-border area” (HUHR/0601/212/0011) című projekt keretén belül megrendezett eseményen egy-egy horvát és magyar romantikus költő nagyság került bemutatásra. Petar Preradović és Csokonai Vitéz Mihály verseit a horvát vendégek, illetve a Csokonai Irodalmi Kör tagjai adták elő az érdeklődőknek. Az első ilyen jellegű rendezvényen a Harmónia Énekegyüttes is fellépett.

– Egy nagyon szép és különleges felkérést kaptunk, egy projekt megvalósítása körében. Határokon átnyúló pályázatot nyert Csurgó városa és Pitomaća Község Önkormányzata. Ennek keretén belül szükségessé vált, hogy a két település megismerje egymás költőinek életét, úgy mint Csurgónak Csokonai Vitéz Mihály és Pitomaća Községnek Petar Preradović horvát költő. A költőiségükön kívül összeköti őket, hogy mindketten a romantikának a költői voltak, nagyon sok népies stílusú versük van és sok versükben közös hangzás és közös tartalom is van. Ennek függvényében Csokonainak különösen a Csurgón eltöltött éveinek a bemutatását tűztük ki a mai este céljául. Szeretnénk megismertetni kedves horvát vendégeinket Csokonai Vitéz Mihály rövid élettörténetével, verseinek mondanivalójával, különös tekintettel a romantikus stílusával – összegezte Vargáné Hegedűs Magdolna a Csokonai Irodalmi Kör vezetője.

Az irodalmi est folyamán az alkotásokat mindkét nyelven hallhatták az érdeklődők. A jobb megértés érdekében tolmács segítette a rendezvény lebonyolítását. Az esemény állófogadással zárult.