Pitomacsa Horvátország kontinentális részén, közel a magyar határhoz, félúton Zágráb és Eszék között található. E csodálatos tájat a bő termésű szántóföldek, a Bilogora hegy lankás lejtői, valamint a tiszta és védett Dráva folyó szegélyezi, amelynek gyöngyszeme Križnica a Dráva túlpartján terül el.

Az első írásos dokumentum, amelyben megemlítik Pitomácsát 1535-ből származik. A település igazi fejlődése csak a törökök kiűzése után, a XVII.század végén indul meg. Pitomácsá lassú, de folyamatos fejlődésének köszönhetően kereskedelmi központtá alakul. Horvátország megalakulása után, 1994-ben járási rangot kap, és így válik a térség gazdasági és kulturális központjává, amely 12 település és cca. 10.000 lakos járási központja is egyben.

Pitomácsá a falusi és a „zöld“ turizmus ideális célpontja, amely számos atraktív szolgáltatást és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak, mint pl. a horgászat, vadászat, természetjárás, kenuzás, lovaglás, strandröplabdázás vagy kerékpározás, amely egyre elterjedtebb. Lehetőség kínálkozik a tekerésre helyi, regionális és nemzetközi kerékpárútvonalakon, pl. az EUROVELO 13 nemzetközi kerékpárútvonal nyomvonalán is, amely áthalad a térségen. A helyi éttermekben és pincészetekben bőséges borászati és gasztronómiai kínálat várja az idelátogatókat. Nagyon értékesek a Mura-Dráva Regionális Park, valamint a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum védett területei is, amelyek biológiai és tájszerkezeti sokszínűségük miatt felkerültek az UNESCO, valamint az Európai Unió által létrehozott NATURA 2000 legnagyobb összefüggő ökológiai hálózatának listájára is. Az itteni emberek zöme mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, így sokan családi gazdálkodás keretében zöldség és gyümölcs, gyógynövény, dohány, gabonafélék termesztésével, illetve állattenyésztéssel és méhészettel foglalkoznak. A helyi lakosok életében nagyon fontos szerepet tölt be a vallás, különösen négy plébánia területén: Pitomácsán, Stari Grac, Turnasica és Grabrovnica településeken.

Pitomácsá és környékén nagyon sok ismert horvát személy született, többek között Petar Preradović horvát költő és Drago Britvić, akinek köszönhetően komoly kulturális és zenei élet alakult ki a településen. Petar Preradović születésének 200. évfordulója alkalmából szülőfalujában Grabrovnicán megkezdődött a költő szülőházának felújítása. Az épületben helyet kap egy modern, interaktív látogatóközpont, amely a költő életútját és munkásságát hivatott majd bemutatni. Az átadás után ez lesz a Pitomácsái Járás kulturális és turisztikai központja.